gedragstherapie

gedragstherapeut

bijten

blaffen

 Vuurwerk en honden

Uw hond en vuurwerk

 

Wanneer de jaarwisseling er weer aan komt en dus er niet alleen dat er weer volop oliebollenkramen te vinden zijn, maar ook dat het eerste vuurwerk weer afgestoken wordt in de aanloop naar de jaarwisseling en natuurlijk tijdens de jaarwisseling zelf. Hieronder vindt u informatie over de omgang met uw hond en vuurwerk.

 

Uw hond zijn eerste ervaringen met vuurwerk.

Honden leven in een roedel. In een roedel nemen ranglagere het gedrag van ranghogere over. Dit betekent dat, als dit de eerste jaarwisseling wordt voor uw hond (of als dit de eerste jaarwisseling wordt dat hij bij u is), uw reactie van groot belang is voor de manier waarop uw hond zal reageren op vuurwerk. Voor de jaarwisseling wordt er vaak buiten al vuurwerk afgestoken. Probeer hier op bedacht te zijn, zodat u zelf niet al te erg schrikt. Mocht de hond binnen en of buiten schrikken van het geknal, stelt u hem dan even gerust. Ga vervolgens rustig door met waar u mee bezig was, in huis of met de wandeling. Zelfs als u ook schrok van een onverwachte knal. Zo geeft u aan de hond door dat er niets ernstigs aan de hand is. Het is niet erg als u of uw hond schrikt van het vuurwerk. Het gaat erom hoe u na de knal reageert en hoe snel de hond herstelt.

 

Vraag aan jongeren die bezig zijn met het afsteken van vuurwerk of zij, als u 30 meter verder bent, hun vuurwerk kunnen afsteken. Zo bent u op de knallen voorbereid en kunt u het goede voorbeeld aan uw hond geven. Uw hond kan op deze manier beter wennen aan de herrie.

Doe leuke dingen met uw hond terwijl er vuurwerk wordt afgestoken. Vindt hij een trekspel leuk of een piepspeeltje, speel hier dan mee. Geef de hond wat lekkers als hij niet reageert op het vuurwerk.

Belangrijk is dat u uw hond in deze periode aangelijnd houdt, zodat de hond onder uw begeleiding rustig en veilig aan het vuurwerk kan wennen.

 

Wat moet u doen als uw hond bang is van vuurwerk

U moet uw hond steun geven! U moet uw hond laten weten dat hij bij u in de buurt veilig is, wat er ook gebeurt!

 

Vaak worden er adviezen gegeven dat u een angstige hond moet negeren. U mag immers geen angst belonen. In 1969 is het eerste wetenschappelijke onderzoek al afgerond dat deze opvatting 100% tegenspreekt. Men kan angst namelijk niet belonen. Ook wordt de angst aanzienlijk minder als de hond steun krijgt van de eigenaar. Onderzoek wijst uit dat de hond dan weer bereikbaar wordt voor prikkels uit zijn omgeving en daar kunt u als eigenaar gebruik van maken.

 

Zodra u de hond bij u heeft genomen en u merkt dat deze zich langzaam begint te ontspannen, blijft u gewoon doen wat u doet; TV kijken, een boek lezen of met iemand praten. Zo geeft u uw hond een goed voorbeeld, namelijk: er is niets aan de hand. De hond leert nu dat, als u erbij bent, er niets gebeurt en dat hij veilig is. Bij honden doen de ranglagere de ranghogere na. Maak hier dus gebruik van! Dit zal zijn angst aanzienlijk verminderen en de kwaliteit van zijn leven aanzienlijk verbeteren.

 

Hieruit blijkt dat uw gevoel vaak beter is dan wat er wordt verteld. Immers, iedereen die ziet dat zijn hond bang is, wil de hond bij zich nemen en hem laten weten dat hij niet bang hoeft te zijn.

Door de “adviezen” van buitenaf stoppen veel hondeneigenaren dit gevoel weg en gaan (met moeite) hun hond negeren als hij bang is. Met andere woorden u laat op deze manier uw hond weten dat hij van u niets hoeft te verwachten als hij bang is. U laat hem aan zijn lot over.

 

De hond negeren wanneer hij bang is kan ook verstrekkende gevolgen hebben. Stel dat uw hond ergens enorm van schrikt, terwijl hij los schiet of los loopt. De hond die geleerd heeft veilig te zijn bij de eigenaar, zal direct naar de eigenaar rennen om steun te zoeken. Echter, de hond die genegeerd is als hij bang was, weet dat hij het zelf moet gaan opknappen en rent dus weg. Zo zijn er ieder jaar weer honden die weglopen, nadat zij zijn geschrokken van vuurwerk. Sommige honden worden gevonden, andere honden niet.

 

Vuurwerktraining op de hondenschool

Sommige hondenscholen bieden “vuurwerktraining” aan. Hieraan zijn risico’s verbonden. Zoals hierboven al is vermeld, nemen de ranglagere honden het gedrag en de stemming van ranghogere honden over. De honden uit een groepje op de hondenschool krijgen natuurlijk ook een relatie met elkaar. De ene hond is hoger dan de andere.

 

Als tijdens zo’n training de hoogste van de honden enorm schrikt van een vuurwerkknal, geeft deze hond daarmee het sein naar alle lagere honden dat dit dus heel erg eng is. Uw hond zou dan dus juist bang voor vuurwerk kunnen worden door deze “vuurwerktraining”.

 

De jaarwisseling

Kijk in de periode naar de jaarwisseling toe hoe uw hond op het geknal reageert. Laat uw hond niet alleen. Laat de hond zelf een plek uitkiezen om te zitten/liggen, waar hij zich prettig voelt. Dit kan onder de tafel zijn, op zijn eigen plaats of bij u op schoot. Houd het licht aan. Voor de hond is het vaak prettig om de gordijnen dicht te doen en de tv of radio aan te zetten tijdens het geknal.

 

Extreme angst

Ga niet zelf op zoek naar medicatie, maar laat u goed voorlichten. Veel medicijnen onderdrukken ogenschijnlijk de angst van de hond, omdat dit medicijn verlammend werkt, maar op hetzelfde moment versterkt het juist de binnenkomende prikkels van de knallen. Hierdoor wordt de angst alleen maar erger, maar kan hij het lichamelijk niet uiten.

 

Heeft uw hond te maken met extreme angst? Neem dan tijdig contact met ons op. Onze gedragstherapeut zal kijken of uw hond medicatie moet krijgen of dat er een afspraak gemaakt moet worden voor een huisbezoek. U kunt niet vroeg genoeg contact opnemen. De gedragstherapeut kan u al op 2 januari begeleiden om de daarop volgende oud en nieuw een stuk dragelijker voor de hond en u te laten verlopen. 

 

Samenvatting

 

Wel doen:

Steunen

Afleiding geven in de vorm van kluiven, speeltjes enz

TV en/of radio aan

Een gedragstherapeut bellen als de angst toe neemt

Overwegen waar en of je je hond los laat lopen rond de jaarwisseling

 

Niet doen:

Negeren

Los laten rennen rond oud jaar op drukke, openbare plaatsen

Medicatie toedienen, zonder met een dierenarts en/of gedragstherapeut te hebben overlegd

Vuurwerktraining